Probleemgedrag wordt door ongeveer 60% van de jongeren tussen de 12 – 23 jaar vertoont. Je kunt denken aan kleine problemen tot grotere voorvallen. Het heeft niet alleen maar te maken met voorvallen, zoals diefstal, vandalisme, agressie of drugsgebruik. Gedragsproblemen zijn verder te zoeken. Jongeren met probleemgedrag kunnen ook sociaal-emotionele problemen vertonen, zoals eenzaamheid en depressie.
Veel ouders, maar ook anderen in de omgeving van de jongeren, maken zich zorgen. Hoe help je jongere verder, zodat hij of zij niet verder van de maatschappij komt te staan? Wij zetten het voor jou op een rijtje.
Laat zien dat je er bent voor je kind, voor de jongere in jouw omgeving. Bied een luisterend oor aan voor haar of zijn verhaal. Het probleemgedrag komt ergens vandaan, maar als je niet weet wat er speelt, kun je alleen maar gissen. Door te luisteren naar wat de jongere te zeggen heeft, voelt hij of zij zich erkend. Daarnaast is de kans groot dat je erachter komt waarom de jongere probleemgedrag vertoont. Zodra kinderen ouder worden, zijn we geneigd minder te kussen en te knuffelen, maar we hebben er zoveel baat bij. Een arm om de schouder, af en toe een knuffel, kan zorgen voor geborgenheid en erkenning, aldus Lisa van Bentum in het vakblad Sociaal Werk (Bentum, 2018).
Het is zo makkelijk gezegd: probeer probleemgedrag niet te bestraffen. In de praktijk is het echter een stuk lastig. Toch besteden we hier even aandacht aan. Niet alle problemen liggen aan op de oppervlakte. Veel problemen komen voort uit interne problemen: omdat iemand wellicht gepest wordt op school, misschien uit eenzaamheid, somberheid, niet mee kunnen komen op school, of iets anders. Als je kind zich ‘misdraagt’ klinkt bestraffen mogelijk als enige optie (huisarrest, geen tv meer kijken, telefoon inleveren, et cetera). Door jongeren te straffen riskeer je eigenlijk een averechts effect: jongeren gaan alles doen om straf te vermijden en daardoor dingen stiekem doen. Ze leren door bestraffing geen normen en waarden.
Probeer jongeren normen en waarden aan te leren, probeer jongeren te steunen en bied een luisterend oor waar het kan. Mocht je er onverhoopt niet uitkomen, neem dan contact met ons. We kijken graag mee naar de mogelijkheden. Coach Vooruit begeleidt jongeren tussen de 6 en 23 jaar met meervoudige problematiek die vastlopen in hun ontwikkeling.